10-1-0

Då var det dags igen! Ledigt från jobbet och fiske på schemat. Destination smålänska skogarna. 06,15 rullar vi iväg och är framme vid sjön runt halv 8.. Efter att ha pölsat över hela sjön var det äntligen dags att tackla upp. Kl 09,30 har vi alla don ute och det dröjer inte länge förens jag hör mina nya bjällror klanga vackert i fjärran! Gött dubbelhugg! Jag springer mot spöt och Ante mot ett don. Jag vinchar snabbt in en snippa på dryga kilot och vänder mig om och ser Ante komma lunkandes besviket.. En storgädda hade slitit av min tafs.. Skit med! Efter det följde ett gäddrejs med många fäll och flera snippor landade. Var är de stora? Dags att flytta donen tänker jag. Flyttade ut ett don från vassen ut på djupare vatten. Detta vissade sig vara ett bra val. När jag och Ante gick för att flytta fler don hör vi hur Casper skricker hugg. Jag rusar dit och känner att det är en bra fisk denna gången.. Många långa rusningar och tillslut tittar han upp genom ett allt för litet hål. Hålet borrades upp och en fin gädda på 9,1 kilo kunde landas. Ett nytt ismetes PB är ett faktum och det känns jäkligt gött.. Totallt under turen hade vi runt 18 fäll.. och 11 landade.. Rubriken säger allt om fördelningen ;)

PICT0314

 

PICT0321

 

 

 

 

 

 

 

Skit fiske på er!

Isfiske 2009-01-23/2009-01-24

Hej kära dagbok..

I helgen har det varit isfiske på schemat! Till min flickväns förtjusning ringde väckarklockan på 05,15 och vi bar iväg mot Emmaboda. Väl frame i Emmaboda efter 50 min gnabb lämnar jag min flickvän hos sina föräldrar och beger mig ensam ut med min maxipulka i mörkret. runt halv 8 börjar jag angla upp de första donen.. När jag börjar angla upp det 4:e donet smäller det i hål ett. Yes, det är på ett spö tänkte jag nu blir det drilla av! Fisken vissade sig vara fin och la sig på tvären i hålet.. Såg det ilskna gäddögat blänga på mig där nere i mörkret men hur skulle jag landa den? Med en gnutta våld och vasselin lyckades jag iallafall få upp fisken genom hålet och uppskattade vikten till mellan 4-4,5 kilo.. (helgens största vissade det sig senare) Efter att ha byt mört beger jag mig bort för att sätta i det sista donet.. Då hör jag bjällrorna igen och det är samma hål igen. Denna gången är det en mindre fisk på drygt 2 kilo. Första dagen slutar med 6 fäll och 5 landade fiskar på 2 spön och 3 don.

Dag två:

Denna gången hade jag fördelen med att sova precis brevid sjön så man kunde sova ett par timmar extra. Gårdagens pass hade verkligen satt sig i kroppen.. Jag var sjuukt sleten! Men men vad gör man inte, donen stod färdiga runt 08,30.. En lugn början men sen brakade det igång.. Angeldonet mitt i sjön vissade sig vara en riktig gäddgruva! Den kammade hem hela 4 gäddor i samma hål. Sen efter den 4:e gäddan va klockan runt 13 och jag började bli nöjd . Så jag började packa ihop väl framme vid det sista spöt så small det precis framför fötterna på mig. Gäddan vinschades in och även denna dag slutade med 5 fäll och 5 landade gäddor.

Skoj!

Bilder kommer snart!

/Andreas

Ispass 2010-01-21

Så var det dags igen att leta sig in i skogarna runt mönsterås efter storfisken. Kompaniet idag bestod av jag (Ante), Jimbo o Casper. Klockan drig iväg lite på morgonen innan vi kom iväg. Dels pågrund av kvarglömda spön av mig samt att vi stod o kollade en stund på en polsk lastbils chaffis som kört fast med sin tradare under tankstationen rastas tak haha. Såg riktigt komiskt ut. Men men tilbaks te fisket. Ut i skogen far vi idag iaf på riktigt skumma vägar lite men efter lite puttande från jimbo och casper samt lite svordomar var vi framme vid en fin insjö där alsterån flöt igenom. Donen placerades ut och det såg riktigt lovande ut. En grej som ej såg lovande ut var att ca 15 m från det bortersta donet var det öppet vatten. Men isen var tjock och fin även här. Efter ett litet tag small det på caspers don och första fisken var säkert krokad en ganska liten mellan kilot och två. Dagen följdes med dessa storlekar förutom jimbos fisk som var större men beslutade att dra av hans tafs. Dagen den började lida mot sitt slut och när klockan slagit 14 så kunde vi summera 11 fäll och 7 fasta fiskar. Inget fäll och klockan började närmna sig hemgång. Men just när vi funderade på packa ihop small det på jimbos don och ännu en fisk satt krokad denna var lite finare än dom andra och kunde efter lite fajt vägas in till fina 3,5kg. Efter denna fisk packade vi ihop och far hem med 8 fisk på 12 fäll. Inte alltför illa tycker jag iaf.

//Ante
PICT0302
PICT0306

Isfiske 2010-01-17

Hej,

Kom just hem från ett hårt ispass så jag är sjukt trött så det blir ett kortfattat inlägg :)

05,45 begav vi oss iväg mot hultnäse sjön.. runt halv 8 börjar vi rigga donen på första stället.. Efter ett par timmar inser vi att vi är helt fel och flyttar våra 15 redskap till andra sidan sjön.. Detta ger resultat. efter 30 min- 1 h så smäller det på en fin 5,5 kilos på nåns don minns inte vems.. ;) Hur som helst är Andreas inte sen med att posera med fisken.. turen levererar ytterligare 11 fäll och totallt 7 landade fiskar.. Kul! Jag fick en som inte orkade dra loss linan från vippan… Jag vill inte prata mer om det… Skit fiske på er!!!

IMG_1325IMG_1329

Stora stygga trekroken

Nu i tisdags kom man hem efter jobbet o tog det lungt. Sbackade med jimmy tidigare på dagen som skulle preppa sina don inför helgens fiske med nya gäddtafsar till kvällen.

Runt sjutiden ringer telefonen, det är jimmy som undrar om jag kan skjutsa in honom te sjukan. När jag frågar vad felet är så har han som den sanna fiskaren han är fått en trekrok som fastnat i tummen.
Då han testat o dra ut den hemma utan framgång var det sjukan som gällde.

Vi åkte in till nio hugget då han fått tid. Väl där fick han en riktigt dos med bedövning innan läkaren plocka fram diverse verktyg för att få ut kroken. Efter lite ryckande med tången plockdades en liten skalpell fram och några fina snitt lades. Kroken lossnade och en lycklig jimmy lämnade sjukan med ett fint bandage.

Nästa gång nått fastnar på kroken får vi hoppas det är storfisken och inte du jimmy hehe =).

PICT0288

Ispass i inlandet

10 /1.
PICT0287Nu var det dags för ett ispass efter dom gröna. Efter lite offroad körning inne i skogarna kom vi fram till en liten återvändsgränd som såg fin ut. Men med 1 km ner till sjön så var det ganska mycket kånkande som vänta. Genom snårig skog och djup snö vart vi ute på isen iaf. Och vilken is. Runt 40 cm tjock kändes den rätt säker att gå på.

Efter flitigt borrande började donen åka ut. När vi placerat ut fem don kom första fället.
Syntes direkt att det var storfisk på kroken efter en fin kamp var fisken uppe vid hålet och vände ett par ggr innan den bestämde sig för att dra av tafsen. Förbannade abu tafsar alltså verkar inte vara gjorda för storfisk direkt.

Efter många svordomar fortsatte vi sätta ut don och sedan följde en hel del fäll samt lite trevlig korvgrillning.
Fick inte nån mer storfisk denna dag tyvärr utan dagen slutade med fjorton fäll och fyra bärgade fiskar med en topp på runt 3,5 kg.

Får hoppas på bättre lycka nästa gång…

/Ante