In i dimman

Dagens fiske gav inte mycket mer än kallfrusna lemmar (varför lär man sig aldrig, aldrig att klä sig ordentligt? varför kommer man inte ihåg hur mycket man frös sist?) och ett synfält med sisådär 5% av normal sikt. Vi bekantade oss däremot med en ny, lite trevligare, aktivitet: SEALSPOTTING.

Mete 2011-11-05

Kl 0530 bar det av mot den närliggande ån för lite gäddmete. Denna gång var det Antonov som gjord mig sällskap! Kändes riktigt bara att få upp spöna innan solen gick upp! Men trots detta uteblev huggen tills jag plockade fram medicinen. En stor löja på flötesmete. Det tog inte 30 sec förens flötet dök ner i det mörka vattnet. Gädda nr 1 var ett faktum vägen ca 2.5 kilo. Nr två landas några minuter efter även denna har fallit för en Löja på flötesmete. Precis innan Ante skall åka till jobbet vid 9 tiden ljuder mitt bottenmete. Bara ett pip men linan slackar och gäddan rusar mot mig. Direkt känner jag att det är en lite bättre fisk. Fisken vägs in på 4,6 kilo. Efter den fisken glider det in en båt i viken och fisket dör av helt. Men ändå en trevlig tur!blogg 1

blogg2

Cappes hemmavatten leverar massor av fisk…

Då Casper ringt och tjatat om fiske i hans gäddtäta hemmavatten varje kväll under en månads tid fick Jag nu, på min lediga dag, ge vika och följa med. Det skulle ju i alla fall bli ”skönt att komma ut en sväng”. Förra veckan fraktade vi dessutom över Antes båt som legat på is (läs: Antes gräsmatta) under 2 års tid, till Caspers garageuppfart, en uppfart lite närmare regionens gäddvatten.

Hade inför den här turen införskaffat mig några mindre beten, Buster Jerk II, som Jag tänkt att testa. Det har inte existerat något bete i samma storlek i min beteshink tidigare, så det skulle bli intressant om storleken trots allt har betydelse. Den borde ha det, och Jag tror att det är lätt, åtminstone för en hel del Jerkfiskare, att glömma bort de mindre betena. De mest kända och populära jerkarna är ju trots allt ganska stora. Kanske skulle de kunna kroka en riktigt Grisajävel också?

Efter ett telefonsamtal till en jobbkollega som guidade oss till en sjösättningsplats (läs: badsandstrand) var båten snart i vattnet tog vi oss en ganska lång färd till en av Caspers gamla favoritvikar som tidigare skördat mycket fisk, men som han nu, med anledning av den bristfälliga tillgängligheten till båt, inte fiskat på säkert två år. En snabb drift förbi en vass med lite för mycket sjögräs nedanför och det gamla hederligare fiskargubbesyttrycket ”här var det ingen hem…” SMACK! Casper krokade första gäddan. Sedan var det min tur. Ett par kast senare stod vi med två var på rekordkort tid. Kul start på dagen!
gen.

Casper hann efter det berömma Antes båtmotor som, trots sin ålder, alltid startat på andra, ibland tredje rycket. Inte nu däremot. Motorn var stendöd. Några skällsord myntades innan vi tog årorna till bruk och roddade in i en trevlig liten å. I mynningen syntes en halvmetersborre fly undan båten, men då abborrbeten inte tagits med idag fick vi efter några halvhjärtade kast ge upp den.
Inne i ån trixades motorn ihop. Som vanligt var det inget avancerat, men Casper hann givetvis montera ner motorn i molekyler innan detta upptäcktes. Jag trixade istället upp min femte gädda för da

Vidare begav vi oss, nu med nyservad båtmotor, ut mot lite djupare vatten. Vi hade än så länge bara funnit små slipsar till gäddor, men djupare vatten gav ingenting. Testade några grynnor och öar på vägen till andra vikar. Inte heller det gav mer än snipor.

Vi avslutade i vasstäta och grunda vikar kring Kalmars gräddhylla, créme de la créme. Jag lyckades slå ett nytt personligt rekord med 11 landade (Jo, Ante och alla andra som undrar: En landad fisk är en fisk som avkrokas och återutsätts. En fisk som hoppar av vid båten är en tappad fisk. :P ) fiskar. Casper strax efter på 10st. Tyvärr fann vi ingen fisk av storlek idag, men riktigt kul och fångstgivande fiske i för mig nya vatten.

Regel #1: Ha alltid migräntabletter med dig, Casper
Regel #2: Försök inte kroka av fiskar med tjocka vantar på dig, Henke
Regel #3: Kolla efter stenar, inte efter hus, Henke

Hoppas på fler turer innan isen lägger sig! FISKESNACKS TÄVLING ”NOVEMBERGÄDDAN 2011″ är ganska trevlig. Om vi nu mot förmoddan skulle hitta ”THE BIGGEST” som man säger på:
ANGELFISKE I SÄVSJÖSTRÖM. Hahaha!