Kvällstur med 2 nya Pbn!

Har inte fiskat så mycket på sistone men jag och syrrans pojkvän Fredrik bestämde oss för att ta ett fiskepass på kvällen igår. Vi började beta av ställen i mellanskärgården där jag har haft bra fiske tidigare men idag var det stendött.. Vi fiskade av flak med mycket stenar och tång med djup mellan 1-4 meter och en vattentemp på drygt 17 grader. Efter 4-5 ställen utan någon kontakt hade jag lust att dra hem men blev istället att testa fiska på ett helt nytt ställe och åkte längre ut till ytterskärgården där vattentempen låg på runt 13 grader vilket var lovande. Jag hade en efterföljare nästan direkt vid första ankringen och något kast senare höll jag på att tappa spöet när en 4-5 kilos kom som en torped och attackerade betet men lossnade när den bröt vattenytan vilket var lite surt.

Vi förflyttade oss en bit och ankrade utanför en brant på 10 meter där båda hade kontakt direkt, jag en gädda jag inte lyckades kroka och Fredrik en efterföljare.. Några kast senare lyckades Fredrik kroka en gädda som vi även lyckades landa! Och ett nytt pb var ett faktum för Fredrik. Gäddans vikt var prick 4kg vilket var en pb ökning med 2 kg :) Men alla ska vi börja någonstans för ett år sen hade det varit ett pb för mig också. 

Vid nästa stopp högg det direkt för mig och tunga gung och en massiv vikt kände jag i spöt och började veva in. Vi stod parkerade på drygt 8 meter och när gäddan nästan var under båten utan vi kunde se den gjorde den två snabba gung och sen var den borta. Satt kvar ett fjäll på jiggkroken lika stort som en femtioöring typ så antar att den kan varit felkrokad och där av den massiva tyngden.. Gav mig skakiga ben iaf.. Jahopp, det var min andra brända gädda jag haft på och drillat var av 2-3 brända hugg.. Kände mig värdelöst men tog inte mer än ett par kast så fick jag äntligen kroka en gädda som vägde runt 4,5 som massakrerade min jigg så det var bara att byta..

Efter denna gäddan fick även en runt 3 kg syna båten. Vi var rätt nöjda för dagen och började bege oss hemåt men vi stannade till vid lä sidan av ön och Fredrik frågade om det var helt absurt att fiska vid läsidan, vilket jag svarade att vid dessa temperaturerna borde man fiska där vinden låg på men vi dängde iväg några tafatta kast och var rätt nöjda för kvällen och var beredda på att åka hem men då klev en riktigt fin gädda på och följdes av en adrenalin fylld kamp där jag var livrädd att jag skulle gå förlora denna med men så blev inte fallet och jag lyckades landa en riktigt välkonditionerad gädda på 7,22 fördelat på 101 utan ihop trycka fenor Andreas ;) Ska börja med det för det är visst så det ska gå till.. :) Iaf efter 10 minuter var ett nytt pb ett faktum :) Värt att notera att det tog pelagiskt på drygt 10-12 meters djup! Ännu ett *******  långt inlägg från mig menmen

Karpa rally!!

En liten tripp med övernattning i vårt kära karpvatten stod på agendan mellan onsd-torsd för min del.

Sällskapet som följde med på äventyret var jimmy och swim 4 bokades.

Hadde länge vart sugen på köra chod rig. så två spön tacklades med denna rigg. Har testat den innan men dock utan resultat och då hyllan hemma svämmar bokstavligen över med pop ups så kändes detta rätt för att minska ner lagret lite :) .

Upp till sjön direkt efter jobbet blev det med fullpackad bil som vanligt. väl framme lyser solen fint, svårt att tro då halva kalmar låg under vatten tidigare på dagen.

Sjön låg riktigt fint och lungt tre spön åkte ut. för min del fiskades dom två spöna med choddar på ganska tight mot ett nedfallet träd som ligger ganska nära swimmet. det tredje fick placeras ut mot några näckrosor.

Jimmy körde alla sina rakt ut mot näckorna.

Första spöet som drar iväg var mitt ena chod spö och en fin fjäll på ca 2,5kg synar håven. Äntligen en fisk på denna rigg.
sedan är det ganska lungt vi får några takes men dom flesta släpper förutom nån liten fisk.

Natten flyter på lugnt för min del, jimmy har dock fullt upp och tvingas lägga ena spöet på land då han ej orkar slåss med alla myggor som attackerar under natten.

Morgonen är ganska lugn fram till 9 tiden då det drar iväg lite överallt. resultatet för dagen blir 7 landade till jimmy och 5 till mig med en topp på 6,3kg för min egen del.

Denna fisk som nu heter linnea. Fick jag för första gången för en och en halv månad sen docj hadde hon gått ner 3,5hg men med tanke på lek och annat är det helt ok. Denna fisk togs ocå på chod och betet var mainline the cell pop up. fick två av mina på detta bete samt två på trf fish pop up.

Nöjd med dagen beger vi oss hemåt runt halv tolv tiden med riktigt sug efter nästa tur :) .

Linnea för 1,5 månad sen vikt 6660g

Linnea Idag vikt 6300g

Fjällkarp 2500g

Första karpen på ytan

Har sedan förra året då Jag fångade en fin fisk under stalking-liknande förhållanden varit sugen på denna typ av fiske. Den gången fick Jag syn på en fisk, kastade en rigg på den (nästan bokstavligt talat) och landade den någon minut senare. Man fick sig genast en tankeställare kring det uppenbart visuella med karpfiske. Visst, det går att mäska till sig en fisk långsiktigt, men varför inte nyttja de uppenbara genvägar som finns för att ta till avkrokningsmattan?

Har under vinterhalvåret lagt vantarna på en liten stalking-utrustning bestående av ett Wychwood Extricator 9′ och en Daiwa Daiwa SS Tournament 2600. Laddade rullen med ett par, ganska många, meter Korda Kruiser flytande lina och tyckte att Nash Fang Gaper skulle bli en bra krok att nyttja till fisket. Främst var det ytfiske med frilina eller surfacecontroller som lockade.

Tidigare i sommar har Jag gjort två försök i ett syndikatvatten Vi fiskar i, men det har varit svårt. Har på sin höjd fått småfisk att plocka min flytande hundmat som kastats ut i sjöns kanter och vrår, inte mycket mer än så. Kanske på grund av den bökiga terrängen kring pölen och den relativt stora ytan som finns att täcka.

Idag fiskade Jag ett vatten som har väldigt bra miljöer för stalkingfiske. Många små vattenpartier med vassar och överhängande buskage, stenar och näckor som fisken gillar att dra sig kring. Det bästa är att man har möjlighet att på ett smidigt sätt ta sig nära fisken utan att störa den, detta utan att behöva klättra igenom snåriga buskage eller sumpmarker.
Jag var på plats vid 10-tiden och plockade ut grejorna i bilen. Hade från början ställt in mig på att prova i en öppen del av dammen, men eftersom det redan satt fiskare där valde jag den motsatta änden, där det är mer snårigt och instängt.

Ganska omgående, innan jag hunnit ställa ner prylarna på marken, såg Jag en bättre fisk precis nedanför kanten där Jag gick. Blev lagom nervös och backade upp och började direkt fibbla med krokar, baitbands och krokbeten. När Jag fick ut en näve hundmat var fisken borta.
Vandrade vidare och syn på ett bra ställe där Jag lade ut en näve till. Mycket riktigt var det ett ”karpigt” ställe, då Jag senare såg två grova fiskar simma precis där Jag mäskat ut. Såg ut som att det var lek på gång.
Jag hade nu två platser uppmäskade och började gå fram och tillbaka mellan dem. Vid ett tillfälle var ett gäng mindre karpar i 1-2-kilosklassen uppe och plockade beten från den första platsen och Jag funderade på om Jag skulle försöka plocka en, men Jag lät dem hållas. Gav dem ytterligare någon näve hundmat.
Nu hade Jag sett de två grövre fiskarna vid andra platsen ett par gånger, men de var föga intreserade av det Jag erbjöd dem. Testade att doppa krokbetet i The Source-dipp och sänkte ner det rakt över där Jag såg dem sist, men det gav ingenting. Lämnade platsen igen och återgick till den första där det nu var mer aktivitet. Bland småkarpen var det nu en större fisk som tog de små matbitarna på ytan. Sjukt spänd vid det här laget tordes Jag inte vänta längre och sänkte ner min The Source-dippade doggy rakt framför den, men den missade en gång… missade två gånger… tredje gången satt den! Gjorde mothugg och drillade en tung karp som rusade långt åt höger. Pressade den inåt något med Daiwans sköna slirbroms, innan Jag fick nog och drog bromsen i botten och började winscha in den i håven.
Väl i vågpåsen tyngde den vågen till 8,6 kilo, vilket med påsens vikt borträknat blir 8,0. Nytt personbästa och en otroligt kul start på stalkingfisket! Grymt!

Fick hjälp av en fiskare vid sjön att ta några bilder innan fisken fick gå tillbaka.

Hade senare svårt att fokusera ordentligt. Tror Jag blev lite för kaxig och gick inte lika varsamt kring sjön, för några fler fiskar såg Jag faktiskt inte under dagen, så tålamodet var nog inte vad det borde varit efter första fighten på stalkerspöt. Inte för att Jag är missnöjd eller så, men fler – och större – fisk, det finns det i pölen!

Skitfiske!

Stora shadar fina gäddor!

Det är söndag morgon och bröderna Nilsson är uppe tidigt för att dänga lite gummi! Det är jungfruturen för mitt nya Jerk / spinn kombo ett Dawia Luna predator 7,6 ft med en Revo toro rulle. Samma set som min bror har använt nu ett år med mycket gott resultat!

Dagen börjar rätt segt pga en mycket solig start på dagen… Men snart hänger tunga regnmoln över oss och jag landar första gäddan.. en snipa på drygt 2 kilo. Efter en längre förflyttning landar jag en gädda på 4,86 kilo fördelat på 86 cm.. En riktigt fin fajt! Gäddorna är ursinniga just nu!

20 min senare får jag ett professionell overun och rullen påminner om ett skatbo… Men när jiggen sjunker och jag trasslar med rullen så smäller det till i spöt.. En gädda har tagit min 9 tums Relaxjigg medans den dalade ner mot botten.. Finns det något bättre bete än en 23 cm relaxjigg? :) Även denna gäddan är lite bättre och även denna strax under 5 kilo… Medans jag drillar gäddan får även Daniel ett hugg men bommar… Gäddan tar igen och då lyckas han kroka den.. Efter lite dramatik i Båten med en avklippt stinger som resultat lyckas vi landa båda gäddorna! Daniels vägdes in på 4,88 och var 87 cm. Vilken dag! 3 gäddor på 5 kilo är inte dåligt såhär års!

 

Senaste veckans karpfiske #2

Nyss hemkommen från ytterligare en natt i syndikatet. Sitter i bilen på väg till svärföräldrarna, men laptopen fick följa med. Vad gör man inte för att hålla bloggen uppdaterad? :)

Vi var tre herrar som fiskade sjön under natten, varav två var Jag och Jimmy. Vi satt däremot på olika platser. Jag valde en plats som Jag förra året fiskade med bra resultat. Bland annat landades vad som då bör ha varit en av de största fjällkarparna i sjön. Jimmy fiskade från den mer regelbundet fiskade bryggan vid parkeringen.

Myggen lyste tyvärr inte med sin frånvaro och tack gud för att Jag fått tag i ett myggnät att täcka plytet med. Skönt också att det var lite svalare när jag ankom vid 21-tiden på onsdagskvällen. Tjocka kläder är ett måste om man vill klara sig undan myggbett.

Fick rigga om några saker som fått lite stryk under passet i fredags och hann precis innan skymning få ut dem på vad som verkade vara bra platser. Valde samma taktik som jag använt tidigare: Två chod-riggar in i spenaten med spridda boilies och ett bottenbete på lite djupare vatten, men ändå nära vattenbrynet och ett överhängande träd.
Undantaget den här gången var att Jag spoddade ut 10 mini-spoddar innehållande krossade boilies, pellets och lite vätskor över bottenbetet. Kordas Mini Skyliner-spodd är en ganska smidig pryl som man kan sätta i den vanligaa leadclip-anordningen, använda spolens linclips och därmed spodda ut bete på en plats innan man lätt byter ut spodden mot en vanlig rigg och hamnar på samma plats som man mäskat upp.

Vid kl. 04 drog det iväg på spöt med bottenbete. En liten stackare fick snabbt sin frihet igen och sängen lockade igen under den kyliga natten.
Två timmar senare skrek larmet igen, och den här gången ordentligt. En riktigt tjurig karp kunde senare landas och säckas för ett par foton lite senare.
När Jimmy senare kom och hjälpte till med med bilder vägde Vi in den till 4,26kg på 65,5cm.

Försökte sova lite efter det, men myggen från helvetet ville annat. Försökte efter en grötfrukost mäska upp i en liten vik med hundmat för ytfiske då det åter igen skrek från larmet. Ytterligare en fin fjällis på 3,8kg och 62cm fick senare även den posera för kameran.

Resten av dagen fick ägnas åt lite underhåll i sjön.

Senaste veckans karpfiske #1

Sista helgen i maj begav sig undertecknad och Ante till syndikatvattnet för en natts karpfiske. Ante hade redan lagt ett par pass i sjön, medan Jag endast varit uppe några snabbvisiter och försökt lura upp en och annan med ytfiske, dessvärre utan resultat.
Då vi båda slutade jobbet tidigt på fredagen slängde vi snabbt in grejorna i bilen och åkte. Vi hade valt en av oss tidigare ofiskad plats och förutsättningarna såg när vi kom fram bra ut. Platsen ligger på mitten av en av sjöns ”långsidor”, och vinden låg längs denna sida. Det borde betyda att fisken också passerar där med den naturliga födan som vinden tar med sig.

Efter lite meck med annat kring sjön i ett tag landsteg vi från båten på platsen och slog upp tälten. Ganska omgående förstod Vi att Vi inte skulle bli ensamma där. Myggen var verkligen på gång.
Ante hade förberett en rejäl kylbox med spodmix som han började spodda ut där han planerat att placera sina beten för natten, på lite djupare vatten.
Jag valde att fiska två spön mot ett gammalt nedfallet träd i vattnet. Eftersom bottnen där mest bestod av dy och mängder av ruttna löv m.m. riggades dessa upp med chod-rigs och rejält med boilies spreds kring dem. Det andra spöt placerades på djupet så nära Jag kom sjöns pelletsmaskin. Även om den inte startats för säsongen kan kanske karparna komma ihåg platsen som en regelbunden mäskplats?

Ganska omgående började det ”koka” över Antes spoddade yta och han placerade ”under tiden” ut ett litet lätt match-spö med feeder för att se om det gick vägen. Det gjorde det. Ante drog snabbt in en liten spegel som föll för två majskorn över hampa, chili, bönor m.m.

Framåt kvällningen plockades köket fram och lukten av stekt hamburgare spred sig (antar Jag i alla fall, mitt luktsinne är ju som kanske bekant i princip obefintligt). Ett par öl knäcktes innan vi sov en stund.
Natten var ganska lugn, men på morgonen började huggperioden.

Ante landade fem kring två kilo och Jag ytterligare fyra med en toppvikt på 3,96kg, där en av dem höll på att slita ner hela rodpodden i sjön i ren aggression. Inga monster, men i det här relativt nya vattnet är det kul med dessa, då det är ett bevis på att fisken mår bra och växer.

Kvällspass med Kristian

Kristian och jag drog ut på ett kvällspass och jag lyckades baxa upp en gädda på 4,7 kg fördelat på 88 cm. Vilken dag det blev :) 3 gäddor kring 5 kilo är helt godkänd premiär :) Grattis till Kristian som fick 2 gäddor på jerk sitt första jerkpass!

Första passet i sundet efter fiskestoppet

Hej,

Åkte ut en runda i morse för lite efterlängtat gäddfiske. Dessvärre blev min motor stulen i föra veckan så det fick bli elmotor. Förhållandena var perfekta och på 3 h landades 10 fisk med en top på 5,68 kg 92 cm samt en på 4.96 kg 86 cm. Samtliga togs i samma vik på ett djup på ca 50 cm… Ska ut en runda ikväll med! :)