Det går bra nu!

Riktigt tung arbetsdag med förkylning och feber, det var inte långt ifrån att skita i fisket ikväll. Men efter jobbet kändes det bättre och när polaren kom satte vi av till ett ny vik där vinden har legat på drygt i en vecka. stannade motorn och vi började glida. Petade rätt snabbt upp en snipa men vi bestämde oss för att ankra när vi hade nått udden vi gled mot. Sagt som gjort ankrade polaren när vi kunde nå udden och redan första kastet och något enstaka vevtag tog det stopp! Det blev en rätt så rejäl virvel och bad polaren göra i ordning håven. Gäddan började gå sidled och snacket gick från att den var riktigt stor till att den kanske inte var så stor och sen tillbaks till att det var en gris!

Satte rejäl press på henne och efter två rusningar så var det dags för att håva men när hon var i håven gjorde hon ett riktigt utfall och på något sätt lyckades hon hoppa upp över en halvmeter och komma ur håven… Men polaren lyckades bättre andra gången och tur väl det för krokarna lossnade precis då..

Lyfte upp henne först själv i vågsäcken och den visade först 11 kg! men efter hjälp av polaren med stabiliteten stannade vågen på 10,6 och hon mättes 114 cm! Man skulle kunna tro att det är samma gädda som Henkes men då har hon vandrat en bit… :) Vill även tillägga att det var Big Mc Rubber som gjorde det igen! Riktigt tåligt bete som hållt hela våren/sommaren.. Dock väldigt slitet nu :)

// Danne

 

Karpa mete

Var uppe i göla o körde en natt me jimmy. Kom upp runt 16 tiden och som vanligt var det snabbt ut me spöna då man va feska sögen. Körde med hela tigernötter på två av spöna då detta är ett bete jag aldrig testat. Dessa spön spoddades sedan med en bra dos av spodmix bestående av massa chili, nötter, majs samt hampa. Mitt tredje spö kördes lite offside med en chodrig och tigernut pop up.

Runt 19 tiden skriker mitt delkim högt då första karpen har fattat tycke för mina chilli nutz : ). En fin radkarp bärgas in och vikten stannar på 3350g.

Vanligtvis brukar natten vara lugn i sjön eller brukar och brukar nu dom sista passen iaf. Men icke sa nicke. Kl tolv på natten samt tre får herr alfredo bege sig ut i nattmörkret då larmen går. Båda fiskarna släpper tyvärr men det tog jag igen på förmiddagen då ytterligare tre fiskar bärgades. Ingen större storlek på dessa då dom vägde runt två kg stycket.

Men kul var det iaf att komma ut : )). Jimmy lyckades han med att lura in en på botten metet ingen storlek på denna fisk heller tyvärr men som sagt alltid kul att komma ut : ).

20130817-220650.jpg

Pimp my boat

I brist på annat ändrade Jag planlösningen i räserbåten något. Allt är byggt för att snabbt kunna lyftas ut om man vill använda båten ”som vanligt”, men det ger mycket utrymmen att röra sig på vid fiske och grymt med stuvmöjligheter under däcket.

20130807-210353.jpg

Jag och Ante var ute och provade den i söndags. Fungerade bra.
Passade också på att landa nytt PB på abborre. Blygsamma 1,1 kg, men fortfarande ett PB för min del. :)

20130807-210420.jpg

Fiskeskildring från semestern

Under sista veckan av semestern lämnades det inte mycket utrymme för fiske. Semester kan lätt bli en stressfull historia med många måsten.
Min andre hälft föreslog däremot under måndagsförmiddagen att Vi kanske skulle ta en tur till sjön och fiska en natt. Kanske var hon misstänksam kring vart jag egentligen spenderar de där nätterna, de som jag säger mig sitta och bli uppäten av mygg vid en sjö någonstans i de småländska skogarna. Lite senare insåg Jag att det var hennes variant av klimatkompensation. Om Jag fick min dos av fiske så kunde väl resten av veckan spenderas på Bödabuktens sandstränder?
Nåväl, nog om det.

Väl på plats vid 19-tiden (varför är det alltid så? man planerar avresa/hemresa vid en viss tid, men iväg är man sällan förrän ett par timmar senare?) hade Vi planerat att bränna på lite tacofärs på stormköket och äta lite gott. Tältet var redan uppe och spöna placerade på väl valda platser. Jag valde att fiska två spön mot ett näckrosbälte och ett nedsjunket träd som gett utdelning förr. Eftersom Jag vet att bottensegmentet där mestadels består av mjuk dy fiskades båda spöna med chod-riggar. I stort sett hela området mellan och kring spöna mäskades samtidigt upp med ett halvkilo boilies: Monster Tiger Nut från Dynamite Baits.
Det tredje spöt, det som blivit något utav mitt ”snikspö”, och numera allt som oftast fiskas med mer experimentella ting i änden av linan lades på djupet, eller åtminstone det ”djup” som finns vid denna plats i sjön. Tacklet bestod av en blowback-rigg med samma bete som de andra spöna, fast i form av en snowman-presentation. Innan utkast tillverkades ett par PVA-påsar med malda/krossade boilies och riggen träddes igenom denna för att undvika trassel och eventuellt locka fisk till betet ytterligare. Några boilies, dock inte lika mycket som kring de andra två spöna, spreds också här.

När taco-middagen stod klar på bordet drog det iväg på det tredje spöt. Något överraskad kunde Jag senare landa en spegelkarp på 3,1 kg. Jag hade inte räknat med att det skulle gå så fort. Den här sjöns ”guldtimmar” brukar oftast vara från midnatt till 12 mitt på dagen.

Taco brassades på stormköket

Vidare följde vad som skulle bli mitt hittills grymmaste fiske i sjön.

När vi satt mitt i maten drog det åter igen iväg på samma spö som tidigare. En liten fisk som uppskattningsvis vägde kring 1,5 kg gick snabbt in i håven, men samtidigt drog det iväg på ett av spöna med chod-riggar. Panik, om än rolig sådan, uppstod och samtidigt som mitt fiskesällskap fick ”släppa av” den mindre på håvkrokningsmattan och räcka mig håven igen såg Jag direkt att det var en bättre fisk. Bättre än något Jag tidigare fångat i sjön. Efter lite späkande inne bland de närliggande näckrosorna gick den snällt in i håven.

"Linnea" på 6,44 kg

Invägning och 6,44kg på håvens display. Senare visade det sig vara fisken ”Linnea” som titulerat sig som sjöns sjörekord tidigare. Dessvärre med en något lägre vikt än sist.
För övrigt borde ”Linnea” byta namn till ”Carl von Linné” eller åtminstone ett mer maskulint namn, då mjölke fanns på avkrokningsmattan.
Tyvärr hade fisken en ganska tråkig skada i munnen som vid vidare info även funnits vid tidigare fångsttillfällen. Inte mycket att göra åt saken, men att han/hon/hen fångats igen samt producerar mjölks bör väl tyda på att hälsan i övrigt är OK. Hoppas den håller sig borta från krokar nu i ett tag däremot, så att skadan hinner läka ordentligt.

Jag minns sedan inte riktigt i vilken ordning saker och ting skedde, men passet skulle ju som sagt bli fortsatt lyckat, på snudd till svettigt. Jag lyckades totalt landa ett 15-tal, kanske fler, fiskar under passet. Ett flertal var mindre, uppskattade strax under 2 kg, och fick snabbt se sig frisläppta.

"Ryggtavlan" på 4,52 kg

Bland annat dök en ny individ upp. En riktigt fin (”fin”, precis som William skulle sagt) spegelkarp som inte identifierats förr. Med sina fina speglar längs ryggfenan fick Jag senare döpa fisken. Valde då att döpa den till ”Ryggtavlan”.

Linjär 3,26 kg

Fick också upp två andra speglar på 3,26 och 3,10kg där den ena pryddes av ett linjärt mönster längs sidorna. En ”linjärkarp”.

Sist men inte minst landades den här stackarn. Den saknade en fena. Svårt att säga varför den saknar fenan, och Jag funderade ett tag innan Jag släppte den. Den såg ut att må bra i övrigt. Trodde faktiskt att den skulle röra sig lite konstigt i vattnet, men det såg bra ut.

Till frukost serverades skogens nyplockade blåbär med mjölk samt tunnbrödsrullar. Ingen dum avslutning av vistelsen vid sjön innan vi begav oss hem igen.
Tanten hade nog inte riktigt förväntat sig sådant här hardcorefiske. Inte efter att man allt som oftast kommit hem och muttrat om diverse blankningar.