Vad håller han på med?

När Jag kom ut till vattnet för ett kvällspass igår och packade upp, ja, då saknades givetvis tafsarna.

Det vara bara att åka hemåt igen. Om det blev någon fisk sen? Nä. Bleke och kyligare än senaste kvällarna. Inte ett tecken på liv. Tror på lite högre temperatur innan det börjar hända saker.

20140227-103745.jpg

Mycket rådjur ute och spanade på mig i alla fall.

Skitfiske!

Då slempröppen kom på besök

Då gädda söget satt i sen söndagens tur stuvades tanta o ungarna in i bilen så fort morsan i familjen landat innanför dörren.

Kosan styrdes mot hossmo för en liten grillning samt bottenmete efter åns krokodiler.

Kl 15 prick parkerade jag bilen och nu började feskesuget ge sig tillkänna. Snabbt ut me packning och ungar och snart stod man där med tre spön på botten ute efter dom gröna. Två fiskades med levande bete. Bestående av små mört på ca 12cm storlek. Det sista fiskades med en halv sill bit.

Förväntan var väll inte jättestor då vi skulle sticka redan vid 17 så 2 timmar hadde man på sig. : (. Men då alla spön va ute som sagt så tändes grillen och precis då drar det iväg på spöet med silla biten på. En fin och måttligt romstinn gädda bjöd upp till fin kamp och vägdes in på 4520g innan hon simmade tebax igen.

Efter detta fick det bli korv och annat gott innan kl slog 17 och det var dags att pysa. Packar ner allt utom det sista spöet som precis när jag ska ta det drar. Iväg som fasiken. Mothugg o fast fisk. Skriker te frun att det här är en skaplig firre. Tar en stund innan jag kan pressa upp den till ytan. Och då ser man vad det är… En brax… Felkrokad igenom ryggen.. Väger denna ändå för skojs skull 4950gram väger den. Så en fin fisk trots att man lukta apa efter o hållt den ; ).

//ante

20140224-215017.jpg

20140224-215124.jpg

20140224-215136.jpg

Gäddfiske från båt-premiär 2014

Jag, Ante och Casper sjösatte efter lite obligatoriska förseningar och förhinder (vilket alltid bör finnas i tidsplanen) båten i en fin soluppgång. Först vart Vi något förvånade över hur mycket is det låg kvar här, eftersom många andra platser redan uppvisat helt öppet vatten, men det skulle inte bli några problem.

20140223-185136.jpg

Båten startade efter en stunds oroligt vridande på tändningen och Vi drog till närmast möjliga vik. Den planerade rutten fick på grund av isen läggas om något.
Ingen fara! Casper och Ante plockade snabbt varsin fisk, Casper ytterligare en och sedan blev det kallt. Både uppe i vinden i båten och nere under vattenytan verkade gäddorna tycka. De syntes nämligen inte till på väldigt länge efter det.

Trots ett för oss väldigt stort avteckningsområde ville ingen gädda visa sig. Vi fiskade oss säkert runt en mil norröver sjösättningsrampen, och förutsättningarna kändes bra. Jag tog ytterligare någon uddafisk.

Det var inte förrän på hemvägen då vi stannade i samma vik som vi haft kontakt med första fisken i som det började hända grejor igen. Antal fångade fisk ökade där till 10st och Jag noterade att yttemperaturen i det grundaste partiet längst in i viken ökat hela fyra grader från morgon till kväll. 1,5 hade blivit runt 5 grader.
Så kanske var det dagens melodi? Att leta varmare vatten.
Nåväl, som vi alltid säger: Det var i alla fall skönt att komma ut. Snart klipper vi en riktig grisajävel!

Egen notering: Skaffa reservbatteri till elmotorns fjärrkontroll till nästa gång.

Skitfiske!

Snipviken ger och tar

Landfiske i två timmar kring lunch idag. Samma plats som sist innan isen lade locket på.
Det verkar onekligen vara något speciellt med en av platserna här, eftersom Jag ofta plockat en gädda på nästan exakt samma plats och i första kasten. Såg blev det också idag. En regnbågsfärgad 4-Play i gummi svingades ut och i fjärde kastet klev en tjock-kort fisk på 4,35kg på. Försökte ta några bilder efter vägning, men det var tokvild och förtjänade sin återutsättning snabbt.

20140222-164322.jpg

Fick blodad tand och förväntade mig fortsatt bra fiske. Tyvärr var det bara två rep som nappade. Gamla förtöjningsrep.
Ett på vardera sida om en vass. Två förlorade beten och moralen sjönk till bottnen med dem.
Tycker det är väldigt tråkigt att folk lämnar massa bråte vid sina naturbåtplatser. Som Jag förstår det betalar man för dessa på samma sätt som till kommunens övriga båtplatser med brygga, och finner det därmed märkligt att kommunen accepterar att en halv skrotsamlimg bara dumpas i vattenbrynet. De borde ju ha namnet på de som de hyrt ut till? Klistermärken sitter ju på båtarna när de ligger där.

20140222-164610.jpg

Nåväl, inget att hänga för mycket läpp över, men verkligheten kom idag ifatt mig och Jag kom ihåg varför spinnfiske från land oftast suger. Förvisso kliar det lite i havsöringstarmen, men det är en annan historia.

Premiär med båt imorgon. Ska bli riktigt gott.

Skitfiske!

Besvikelsen blev kortvarig

Körde ett relativt kortpass med brorsan, första stället levererade en snipa i en fin vinterkondition. Vi gled vidare efter några bomställen, tillslut hittade vi rätt och nille visade att hans beten faktiskt fungerar när han han drog upp en på runt 3 kg. Kort efter var det min tur och denna kändes inte så speciellt stor först men efter stark rusning sidled, hojtar jag till brorsan att fixa fram håven men när gäddan börjar närma sig båten, ruskar den på huvudet och simmar iväg.. Tungt.. Men strax därefter får jag min revansch när denna finingen kliver på :)

7,3 fördelat på 97 cm

Efter detta testar vi några andra ställen men kammar noll och åker hemåt.

Kvällens pyssel

Plusgrader och regn. Snö och vinter töar bort. Jag vägrar förvisso tro att Vi nu är förskonade från ytterligare en köldknäpp eller mer is, men det väcker ju onekligen vårkänslorna trots allt.

Bytte lina på Shimano-rullarna idag. Har kört med Korda Subline 0,40 senaste säsongerna, men kände nu för att prova något nytt.

20140211-205628.jpg

Shimanos svarta Technium-lina har lovordats i många år och i många sammanhang, så den blir det i år.
Intressant är att det är en lite stummare lina, vilket kanske kommer ge bättre kontakt med tackel och fisk. Att den också är tunnare kommer troligen ge några meter längre kast, men Jag kan inte hjälpa att bli lite fundersam över nötningstålighet jämfört med Kordas grövre snöre. De flesta som kör med denna på karp verkar använda den i tunnare dimensioner och ändå hyllat dess tålighet och styrka, så Jag kör safe och går upp en grovlek… även om Jag också köpt den tunnare till några mindre rullar. :)

Som alltid är det knepigt med stora spolar och lina. Spolarna på mina Aerlex XT-A 8000 rymmer enligt texten på dem 320m 0,40mm:s lina.
Nu köpte Jag ju en bulk-spole med 825m 0,35mm, så en ”backing-lina” (en billig skitlina som man fyller på i botten på rullar för att slippa fylla den med dyr lina hela vägen) var därmed en förutsättning för att linan skulle räcka. Hittade ingen bra kalkyl för att räkna ut kapaciteten i lägre dimensioner, så Jag fick ”höfta” lite och börja med en spole 150m 0,40 på varje rulle.
Blev till slut en liten bit över av den nya linan, men nu vet Jag i alla fall att Jag har 150m backing i botten till nästa linbyte.

20140211-205921.jpg

Ett tips till Er som tänker spola på nylon/fluorcarbon på era rullar är att blötlägga linan i en skål med ljummet vatten ett par timmar. Låt den också ligga där när ni spolar på. Jag har gjort det innan utan att tyckt att det gjort någon skillnad, men idag låg linan betydligt längre ån då och blev mycket mer följsam, upplevde också att linuppläggningen blev tightare.
Tänkvärt är också att linan skall snurra av från samma håll från spolen som den snurras in på rullen – då undviker man att den tvinnas.

…och så som ovan gör man visst om man vill skriva en till synes lång text om en mindre händelse. :)

Skitfiske!

Nytt torkhjul och ny lack! :)

Betestillverkningen fortsätter.. Blir mer beroende för var dag. Så jäkla kul att prova nya former och färger! Testa! :)

Har byggt mig ett väldigt primitivt torkhjul. Funkar perfekt men det kommer snart en revisions ändring där jag tänkte använda mig av magneter för att enkelt kunna plocka bort beten och sätta dit dem under drift. Har börjat använda C&W lack nu (Wolfcreeks lack) efter lite problem med finishen har jag äntligen lyckats få till det. Riktigt sjukt fint blir det!

Svårt att få till bra bilder med mobilen men här är några bilder på de senaste betena.. Inte helt nöjd med finishen men det ger sig nog med tiden.

Over and out!

Summering av dagen

Vi var ute med fyra spön var vid åtta-tiden. Innan kl. 10 hade vi haft nio fisk ovanför isen. Det fortsatte fram till 12-tiden då vi upplevde en dödperiod. Tog sedan fart igen och innan vi packade ihop vid tre kunde Vi räkna ihop 22 gäddor och en abborre samt ytterligare sex tappade fiskar.

20140202-162443.jpg
Grill, korvbröd och tillbehör. Tyvärr ingen korv.

Individuell inräkning:
Henke 11
Casper 8
Ante 3

Skitfiske!