Helgens drabbning!

Andreas och hans polare Bo skulle ut och fiska likaså jag och min vapendragare Jonte så det hela slutade i att vi kom överens om att köra en liten tävling. Det var ära som stod på spel och inga priser var inblandade då Andreas fegade ur ;) ;) Iaf reglerna var enligt följande; den båt som får längst längd fördelat på 5 fiskar vinner!

Tävlingen började klockan 15:00 på lördagen och slutade klockan 12:00 på söndagen. Jag och Jonte började lördagen med att montera på min nya minn kota riptide och det tog lite längre än förväntat och vi sjösatte inte förens någon gång efter 6!
Medans vi höll på att pula med båten hade Andreas och Bo eldorado fiske och jag blev sms bombad varannan minut och började bli stressad.. Tur väl var det inget stort som hade kommit upp än för deras del så det kändes ändå okej när vi tillslut kom ut..

Började med att bomma varsin fisk på första stället och det kändes ändå lovande men helt plötsligt försvann molnen och fisket dog ut helt både för våran båt och team Snipnille.. :) Problemet var att Andreas och Bo redan fyllt sin kvot med 5 fiskar och vi hade inte fått en enda…

Efter hårt nötande och endast några följande skriker Jonte till, han tror att den är fin och jag monterar ihop håven och gäddan landas, vi tror först att den är över metern men den mäts in på 96 cm, bra första gädda! Efter detta kämpar vi vidare och tillslut lyckas jag landa en på 81 cm innan vi vänder hemåt till soffan och fotbolls-vm.

 

(Jontes 96a)

Dag 2 börjar riktigt riktigt segt, vi hade iaf lite vind dagen innan men nu är det en svag vind från norr som har gjort att vattnet är kristallklart och yttemperaturen hade sjunkit från runt 18 till 14 grader.
Vi börjar nöta och åter nöta utan någon helst kontakt med fisk… Tillslut lyckas jag ändå kroka en gädda på 70 cm, efter detta händer inte mycket mer och klockan är nu över 10 och jag börjar bli lite små stressad.. Brorsans båt har landat över 20 fisk och vi 3.. Dock har en väldigt låg snitt längd och deras sammanlagda längd ligger på något över 300cm..

Vi bestämmer oss för att testa ett ställe jag velat fiska på tidigare men aldrig blivit av då det ligger en bit ifrån. Vinden har nu vridit sig 180 grader och det är 5-6 m/s från syd och vid första stoppet lyckas jag kroka en gädda på 90 cm, viktigt!

(90cm)

En kvar nu och vi vinner, det är drygt en timme kvar och Jonte har ett riktigt fint följe som hänger med hela vägen in till båten 2 ggr.
När det är en halvtimme kvar krokar jag en gädda runt 80 cm som vi väljer att håva för att inte fumla bort vinsten :D Gäddan lossnar precis efter den blivit håvad och då händer det som inte får hända, gäddan smiter ut ur det lilla hål som jag inte orkat laga då ingen större gädda kan ta sig ur ut det…. Aja tungt

Sista kvarten sätter jag punkt på tävlingen och landar tävlingens sista fisk som mäts in på 91 cm.

Vi fortsätter och fiskar någon timme till då gäddorna vaknat till liv igen av det tilltagande vinden och vi landar ett gänd mindre gäddor innan vi avbryter. Andreas och Bo valde tidigare på söndagen att gå över till att fiska borre då dom också hade en tuff start på söndagen utan kontakter.

Team Daniel och Jonte hamnade på 428 cm och Andreas och Bo 300 någonting.

 

 

Gomörra

Jaha nu har natten lagt sig hehe. Cappe kom ner me lite shyrre käk igår ve 11 hugget riktigt najjs. Sedan efter mat fotades firren och lite old fashion skitsnack tog vid ; ). Två runs blev det innan han drog hemåt ve halv två. Båda tappades… Bytte riggar o bete you name it inget funka. Var på samma spö med. Hinner somna en stund i bilen innan samma spö börjar igen pipa o sen va tyst. Låter detta hålla på en stund för att det sedan dör ut. Somnar åter igen för att väckas vid halv fyra av ett run på just detta spö. Ut ur bilen ramlar man slår på billarmet så hele skogen vaknar typ, av med det snabbt fram mothugg, fast fisk.

Efter en liten kortare kamp kommer årets första slempröpp in en bemralle på 3,8 kg. Förstår då att det lär ha vart dom som vart o dratt i skiten hele natten..

Sen blev det söva en sväng igen. Upp ve 7 mycket aktivitet lär bli en varm da igen. Men ingen fisk som vill nappa… Än.. : ).

Gräsänkling i karpviken

Min bättre hälft var bortrest fredag-söndag förra veckan och tankarna hade dagarna innan gått åt att åka upp till syndikatvattnet för en helgs fiske. När fredagskvällen kom var Jag dessvärre på tok för trött och istället för fiske spenderades kvällen, i sant gräsänklingsmanér, med ett par öl och en pizza framför TVn. På lördagseftermiddagen packades bilen och efter ett pitstop hos kooperativet där ett par frysta burgare och frukost inhandlades bar det av mot sjön.
Väl på plats sken kvällssolen skönt och Jag spenderade första timmen åt att vandra runt delar av sjön. Det är förvisso enklare sagt än gjort. Växtligheten är extremt tät i skogen kring vattnet och allt som oftast får man klättra och böka sig förbi och lver diverse buskar, stenar och sumpmark för att få en bra överblick. Jag såg inga direkta tecken på fisk och det blåste ganska friska sydliga vindar, vilket kan ha tryckt ner fisken mot botten något. I avsaknad av båt fiskade Jag platsen närmast bilen, en stor vik mot öst. Med tanke på vinden ingen helt optimal plats, men det var platsen som var tillgänglig.

När spöna plockades upp för utkast började det givetvis duggregna, vilket höll sig i ett par timmar. Precis lagom för att göra allt med resning av tält, uppriggning och utkast lite mer bökigt. Inget att hänga läpp över däremot, för när regnet väl gått över belönades Jag med utsikt onödig att klaga över.

20140604-230953-83393462.jpg

Valde att placera mina riggar ganska tight mot kanterna i viken, men på platser som Jag från min tidigare runda kring sjön sett är något djupare och fria från jobbig växtlighet. Efter några kast med enbart sänke för att få in rätt distans och hitta bra botten hade jag alla tre spöna ute. Ett spö fiskades med en hinged stiff rig och de två andra med choddies. Mäskade ut kanske ett halvkilo boilies runt varje spö – i den hör sjön vet Jag av tidigare erfarenheter att det går bra att vräka ut en hel del även vid kortare sittningar.

Hamburgerköttet plockades fram och flippades runt på gasolköket innan Jag drog mig tillbaka i tältet med fina cheeseburgare och ett par öl.

20140604-230954-83394346.jpg

Kort därpå drog det iväg på första spöt, ett av dem med chodrig på. Tog tag i spöt och han precis känna något i andra änden av linan innan fisken klev av. Vevade in och insåg vilken dum tabbe Jag lyckats med. Jag har skydd på krokspetsarna när Jag kastar runt dem innan det definitiva utlägget, men i det här fallet måste Jag blivit så nöjd i något av de första kasten att Jag helt enkelt glömt bort det och låtit det ligga kvar med en gummerad krok. Skrattade lite för mig själv och la ut spöt med samma bete igen innan Jag återgick till maten i tältet.

Det skulle inte dröja jättelänge innan det hände saker på samma spö igen. Vid 21:00 hade Jag en spegelkarp i håven. Vågen visade 4420g och Jag kunde inte efter jämförelse med bildarkivet känna igen den sedan tidigare. En ny individ över 4kg innebär nämngivning för fångstmannen, och Vi får se vad Jag kan hitta på här. :)

Ytterligare en liten spegelkarp fick syna håven vid 22.30, den krokades av och släpptes fri snabbt. Vikt runt 2kg.

Jag låg vaken länge och ett av larmen pep till lite då och då utan att indikatorn flyttades märkbart. Kanske var det kräftor som var på gång, eller så var det helt enkelt mycket på gång kring det betet?
Vid 2-tiden vaknade Jag av tre snabba pip i samma spö, sedan blev det tyst igen. Gick ut till spöna för att kolla. Det var nu för mörkt för att se från tältet. Som på beställning skrek mitt Delkim-larm ut i ett massivt take. Slängde mig på spöt och möttes av hyfsat motstånd. Ett par-tio meter utanför platsen där betet placerats gick fisken upp i ytan och gjorde ett häftigt plask innan den gick iväg i hundra knyck. Mot mig, utåt igen, åt andra sidan viken och Jag fick bli mer bestämd och börja pressa den mer för att undvika trassel med övriga spön och hålla den borta från stenar. Hade fisken två gånger vid håven, men den var långt ifrån redo för att håvas och så fortsatte det i ett tag. Till slut fick Jag under mer normal press in den i håven. Såg direkt att det var en av de bättre fiskarna i sjön.
På avkrokningsmattan kände Jag igen fisken som ”Linnéa”. För tillfället sjörekord. Han (ja, det är med största sannolikhet en hanfisk, trots namnet) såg däremot inte så tjock ut. Vägde in fisken till 6200g, vilket är ett par hekto under rekordvikten. Tog några snabba bilder innan han fick simma tillbaka och Jag betade om på nytt och drog ut ytterligare 4-6 nävar boilies med kaströret, vilket för övrigt är standardprocedur efter varje fisk.

Vid 04.00 vaknade Jag av ytterligare ett ordentligt take. Den här gången på spöt med hinged stiff-riggen på. Fisken var snällare än den förra bataljen, men det kändes också här att det var en bra pjäs på ingång. Väl i håven fick Jag syn på en riktigt vacker kändis.

Fisken kallas ”Fully Scale” och är enligt undertecknad en av de finare kända fiskarna i sjön. Den har fått sitt namn av dess teckning, då den har fullt med ”speglar” längs hela sidorna. Vågsäcken hängdes under vågen som visade 7620g och med säcken borträknad vägs fisken in på 6780g.

Jag kunde nu för mig själv stoltsera med ett nytt sjörekord på samvetet. Försökte ta några bilder med självutlösaren, men det var dimmigt och svårt att få fokus.

Ante skulle komma till sjön vid 08-tiden på söndagsmorgonen och Jag hoppades faktiskt på att få sova lite efter sista fisken. Hann precis komma in i djup sömn då Jag återigen väcktes vid 07.30 och lyckades tappa ytterligare en fisk.

20140604-230952-83392536.jpg

Kaffet dukades fram vid Antes ankomst och han fick ut tre spön till i viken. Ska Jag vara ärlig kändes det inte lika hett längre. Kanske för att Vi fick mer linor i vattnet eller för att solen som gick upp tidigt värmde på ordentligt och bör ha ändrat karparnas beteende något.
Vi fick däremot ett par mindre fiskar mellan 2-3kg och Ante lyckades lura upp en hel del mört på flötet.

Jag avslutade dagen med att gå ytterligare en runda runt vikens vattenbryn. Resultatlöst även denna gång.

Sammanfattningsvis är det svårt att vara missnöjd. Jag fick under detta pass kontakt med tre av sjöns bättre fiskar, åtminstone av de som känns till. Nästa mål för det här vattnet är givetvis att få igång dem för ytfiske, vilket ser ut att bli en stor utmaning.

Skitfiske!