Skärpedjup

Fyra landade och en tappad.

  

Inga vikter att hurra för idag, men riktigt fina fiskar som bjöd upp till dans.

Vid ett tillfälle fick Jag försöka med konststycket att håva en fisk trots att håven redan ockuperades av en spegel som Jag sekunderna innan håvat. Inte helt lätt och mycket riktigt klev sedermera fisken utanför håven av och tackade för sig.

  
Framåt kvällningen hade Jag packat ner allt utom spöna som låg med lättast möjliga slirbroms på bryggan – spöna är det sista som plockas ner. Jag var i god väg att lägga i första spöt i spöbagen då slirbromsen från sista spöt började ljuda. Med lite akrobatiska övningar med montering av håv och riggning av avkrokningsmatta under tiden av drillningen kunde till slut fisken säkert håvas, krokas av och återutsättas innan Jag for hemåt – laddad för nya äventyr!

Friska vårvindar

Det av SMHI spådda vädret lämnade lite att önska. Byvindar uppåt 14m/s. Det hindrade mig däremot inte från att prova lyckan ett par timmar på förmiddagen.

Mäskning och utkast av spön blev en prövning i vindarna, i synnerlighet när det fiskas på hyfsad distans. Tre helt olika riggar med samma beten, om än i lite olika utföranden, kunde efter ett gäng försök placeras ut med rejält avstånd från varandra. I mina kastförsök fick Jag som bonus en bättre bild av botten i sjön, där en sida verkar ha betydligt hårdare bottensegment än övriga delar.

Misstänkte att om någon skulle besöka håven idag, så skulle det bli när solen tittade fram. Så blev det också.

Först en spegel på 2,4 som snällt följde med in. Sedan denna på 3,5. Var helt övertygad om att det var en större fisk, till och med då den låg i håven. Endast ett fåtal gånger tidigare har Jag träffat på fisk som stridit som den här, och det är vid möten med de större kända fiskarna i sjön.

Hade Jag haft tillgång till båt hade mitt val av plats varit helt annorlunda. En plats där det var lä och rejält varmt i solen. Svala vindar, som i viken jag fiskade nu, känns inte optimalt för att trigga karpen till födosök nu på våren.
Efter passet stannade Jag till med bilen längs vägen och gick genom skogen till den vindskyddade delen av sjön. Det tog inte mer än någon minut vid vattenbrynet innan Jag såg tecken på fisk. Intressant!

Skitfiske! /Henke

Pass i Kalmar

Hej,

Länge sedan man skrev något nu.. Svärfar och jag var uppe i Kalmar för ett tag sen för lite å fiske. Trevligt väder och sällskap och ett hyffsat fiske! Upp kom 8 gäddor med en topp på dryga 6 kilo samt en ”liten” bonus borre på 1,6 kilo som blev svärfars nya PB. Betet för dagen var Sill.

 

Vår i luften och fisk på mattan

Utflykt med grill och fika vid sjön. Fick med mig två spön som Jag fifflade ut i drickan.

Ungefär 2 hamburgare, 1 korv och kaffe med bulle tog det innan den här fjällkarpen klev på vänsterspöt. Fiskade med en snowmanbestyckad blowback-rigg av styvt riggmaterial som skickades. Allt på en helikopter-setup tillsammans med en väldigt liten PVA-bag. Mäskade sparsamt med boilies av samma sort som krokbetet.

IMG_3202.JPG

Precis då fisken återutsatts drog det andra spöt iväg. Fiskat med samma sparsamma mäskning som det första, men med en chod-rigg istället. En liten spegel på 2,9kg fick syna insidan av håven innan fisket och besöket vid sjön rundades av.

Vädret vart i alla fall lite trevliga än första nattpasset för ett par helger sedan:

IMG_3186.JPG